De apotheker die komboechabrouwer werd

In 1991 was Daniel Follebout (°1951) al vele jaren apotheker toen de gezondheid van zijn eigen vrouw maar niet uit het slop raakte. Twee operaties in een half jaar tijd brachten niet het verhoopte soelaas. Tot een vaste klant van de apotheek hem het natuurproduct komboecha adviseerde. Daniël was sceptisch. Maar omdat zijn vrouw al zovele maanden sukkelde, besloot hij het te proberen. Het resultaat was verbluffend. Na drie weken had zijn vrouw geen enkele pijn meer, was haar levensenergie terug en zag ze er tien jaar jonger uit! Daniël’s fascinatie voor komboecha was geboren.

Daniël zou Daniël niet zijn als hij met deze komboecha-ervaring niets radicaal zou doen. Hij liet een nieuwe apotheek bouwen die hem, naast de verkoop van de reguliere medicijnen, ook in staat stelde heel veel komboecha voor zijn klanten te brouwen. Al spoedig had hij immers de vruchten van zijn komboecha gezien.

Maar in 1996 werd de verkoop van komboecha door apothekers door een ministrieel besluit verboden, wat een zware klap voor hem was. In plaats van met de productie van komboecha te stoppen en zich weer helemaal terug te plooien op de verkoop van reguliere medicijnen, deed Daniël precies het omgekeerde: uiteindelijk zou hij zijn apotheek verkopen om zich nog enkel met de komboecha te gaan bezighouden. Na 1996 zou Daniël’s komboecha in natuurwinkels in heel Vlaanderen verkocht worden.

Daniël’s fascinatie voor het pure product komboecha deed hem altijd het compromisloze 100% zuivere, levende product leveren. Hij liet zelfs een nieuwe komboecha’zwam’ uit het Siberische stad Tomsk halen om zijn komboecha nog zuiverder en lekkerder te kunnen maken. Hij zocht in Nepal naar plaatsen waar komboecha tot de dagelijkse voedingscultuur hoort. In 2007 ontstond uit een zoektocht naar een huwelijk tussen komboecha en verse paardemelk een nieuw wonderlijk product, het PK tje. In het boek ‘De helden van het echte eten’ ((Uitgeverij Luster) kreeg Daniël terecht zijn plaats als één van die mensen die nog echt ambachtelijk zuiver voedsel produceren.

Meer dan 24 jaar heeft Daniël het beste van zichzelf gegeven voor de komboecha. Op 1 april 2015 heeft hij de fakkel doorgeven aan Irminhildis. Wij mensen van Irminhildis zijn terecht fier in zijn voetsporen te mogen treden. Net als Daniël delen wij al langer zijn fascinatie voor deze (h)eerlijke producten.

apotheker