Wat is PKtje?

PKtje is, net zoals onze komboecha, een natuurproduct. Het is het eindproduct van de fermentatie van een mengsel van zuivere komboecha en verse, niet-verhitte paardenmelk. Elke ml van zuivere, originele komboecha bio van Irminhildis bevat miljoenen micro-organismen. Niet-verhitte of niet-gepasteuriseerde paardenmelk bevat ook nog al zijn micro-organismen. Het samen laten fermenteren van deze twee waardevolle producten leidt tot PKtje, een nieuw, levend natuurproduct, boordevol micro-organismen.

PKtje is een zure drank. Het is niet meer wit, zoals paardenmelk. Het smaakt ook niet meer zoals paardenmelk. PKtje heeft ook niet meer dezelfde kleur als komboecha. Het is veeleer doorzichtig, zoals witte wijn, en als een flesje PKtje langer staat, kan het op cava gaan lijken, omwille van het sprankelende karakter.

Verse, niet-verhitte paardenmelk bederft normaal gezien vrij snel. Het verhitten of pasteuriseren van de melk zorgt ervoor dat hij veel langer bewaard kan worden, maar hierbij gaan de micro-organismen verloren. Het samen laten fermenteren van paardenmelk met komboecha biedt een natuurlijke manier om paardenmelk op een levende manier te bewaren.

De micro-organismen van de komboecha zijn op hun beurt ook gebaat bij het samengaan met de verse paardenmelk. De voedingsstoffen in de paarden-melk zorgen ervoor dat het aantal micro-organismen in de komboecha zich vermenigvuldigt tijdens de fermentatie. PKtje bevat daardoor nog meer micro-organismen dan komboecha. Het is de aanwezigheid van deze grote aantallen aan micro-organismen die PKtje zijn uitzonderlijke kwaliteiten geeft.

Elk flesje PKtje van IRMINHILDIS bevat 100% zuiver product en is op geen enkele wijze aangelengd. Enkel de beste ingrediënten worden gebruikt. De gebruikte komboecha is –uiteraard- ons eigen, zelfgeproduceerde kwaliteits-product. De paardenmelk is kwaliteitsmelk afkomstig van ‘Paardenmelkerij van ’t Groeske’, een paardenmelkerij die aan een natuurgebied gelegen is, ver weg van autosnelwegen en industrie (zie http://www.paardenmelkerij.net). Zo is PKtje van IRMINHILDIS een compromisloos 100% (onverdund) natuurlijk levend product van de hoogste kwaliteit.

pktje